Kuntavaalit 2017: Turku

Turun kuntavaalit käydään tähtiehdokkaiden värittäminä; useimmilla puolueilla on joku iso tykki vaaleissa mukana. Valtuustolegenda Olavi Mäenpää on vaarassa pudota valtuustosta, ja Piraattipuolue saattaa ensimmäisen kerran nousta Turun valtuustoon. Vaalien iso kysymys on myös se, että pystyvätkö vihreät haastamaan kokoomuksen, ja ohittamaan demarit.

Kokoomus on Turun suurin puolue 2012 vaalien pohjalta, ja on sitä myös 2017 vaalien jälkeen. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kerää hurjan äänimäärän, ja koko vaalien kymmenen kärjessä ovat myös Saara – Sofia Siren ja Ilkka Kanerva.  Kokoomuksella ei ole kärkipään luopujia, joten asetelmat ovat siltäkin osin hyvät. Vaalitulos 2012 oli kuitenkin sen verran hyvä, että nykykannatuksella lisäpaikkoja ei ole luvassa. Vapaaehtoisesti luopuvien paikoista Ville Valkonen ja Jethro Rostedt ottavat omansa, muita potentiaalisia läpimenijöitä ovat mm. Turussa hyvin tunnettu Maija Kyttä, ja demareiden riveissä edelliskerralla esiintynyt Laura Palmunen. Istuvista ainakin Olli A.Manni saa olla tarkkana, takaa on moni pyrkimässä ohi.

Vihreät ovat kovassa nosteessa. Turun Sanomien gallup ennusti jopa nousua kokoomuksen haastajaksi. Samassa tutkimuksessa kuitenkin kävi ilmi, että puolueen kannattajien äänestysvarmuus on todella heikossa kantimissa. Jäähyväisvaalejaan puolueen puheenjohtajana käyvä Ville Niinistö tekee paluun Turun valtuustoon komealla äänimäärällä, ja myös Janina Andersson on kova ääni-imuri. Vihreiden paikkamäärä kasvaa varmasti, joten kaikki vaaleihin osallistuvat nykyvaltuustossa istuvat vihreät ovat vahvoilla.  Uusista ehdokkaista voidaan ennustaa menestystä SYL:n puheenjohtajalle Riina Lumpeelle ja Turun seudun Vihreiden puheenjohtajalle, Tuomo Liljenbäckille.

Vasemmistoliitto on perinteisesti Turussa suhteellisen vahva, ja ehdolla oleva puolueen puheenjohtaja Li Andersson kamppailee taas vaalien äänikuninkaan tittelistä. Hänen jälkeensä äänimäärät laskevat roimasti, ja täydellä listalla on monta ehdokasta, joiden äänimäärä jää kovin pieneksi. Mirka Muukkosen luovuttua vapaaehtoisesti mahtuu joku mukaan, vaikka paikkamäärä ei kasvaisikaan. Hän voisi olla vaikka Elias Laitinen, tai edellisvaaleissa ensimmäisenä rannalle jäänyt Riikka Oksanen.

Perussuomaisilla on puolustettavana kuusi paikkaa valtuustossa. Edellisvaalien ykkönen, Timo Laihinen, ei ole enää mukana, mutta listaa tähdittävät nyt eduskunnan puhemies Maria Lohela. Hän on varmasti listansa ykkönen, perässään äänimääräänsä kasvattava kansanedustaja Ville Tavio. Perussuomalaisten lista Turussa on ihan kilpailukykyinen, joten edellisvaalien paikkojen pitäminen on mahdollista heikentyneestä yleiskannatuksesta huolimatta.

Keskusta ei ole Turussa merkittävä puolue, ja ilman Annika Saarikkoa sille kävisi kylmät. Saarikko kuitenkin kerää muhkean äänimäärän, vaikkei kärkikamppailuun ihan ylläkään. Hänen jälkeensä onkin iso pudotus, etenkin kun Hannu Takkula ei ole listalla mukana.  Kokoomuksesta loikannut Pauli Kossila voi olla listan kakkonen. Kolmannesta paikasta kamppailevat ainakin Jarmo Laivonranta, Seppo Muurinen, ja ex- keihäänheittäjä Harri Haatainen. Lisäpaikka on mahdollisuuksien rajoissa, jos Saarikko kasvattaa äänimääränsä rutkasti.

RKP käy vaaleihin hankalista asetelmista, Stefan Wallin ja Christel von Frenckell – Ramberg luopuvat. Puolueen kannattajakunta on kuinkin uskollista ja ahkerasti uurnilla käyvää väkeä, joten kolmella valtuutetulla todennäköisesti jatketaan.  Paluun välikauden tekevä Ulla Achren ja SU:n puheenjohtaja Ida Schauman menevät varmasti läpi, ja kolmas läpimenijä lienee nykyinen valtuutettu Terhi Vörlund – Wallenius. Neljännestä paikasta lienee onödigt att drömma.

KD lähtee vaaleihin puolustamaan yhtä paikkaansa, ja Ville Auvinen on vahvoilla nytkin. Listan saama äänimäärä tulisi kasvaa selvästi, jotta toinen paikka olisi mahdollinen.  Flirttailu äärikansallisten kanssa kuitenkin heikentää näkymiä oleellisesti, perinteinen kannattajakunta ei ymmärrä miksi listalle on otettu ehdokkaiksi henkilöitä, joita ei sitten voi yhteismainoksissa esillä pitää.

Sinivalkoiset suomalaiset- listalla veteraanivaltuutettu Olavi Mäenpää yrittää jatkaa uraansa valtuustossa. Listalla on hänen kanssaan kuitenkin vain yksi toinen ehdokas, joten Mäenpään paikka ei kestä äänimäärän luisua yhtään edellisvaaleista. On hyvin mahdollista, että tämä turkulainen erikoisuus tulee tiensä päähän näiden kuntavaalien myötä.

Piraattipuolueelle Turun Sanomien gallup ennusti nousua valtuustoon. Listalla on kuitenkin vain 12 ehdokasta, ja kannattajien äänestysvarmuus tuskin on timanttia. Rima lienee näissä vaaleissa vielä liian korkealla.

SDP käy vaaleihin ilman tähtiehdokkaita. Heli Paasio ei edelleenkään lupautunut mukaan, ja edellisvaalien yli tuhannen äänen ehdokkaat ovat myös poissa pelistä, Aimo Massinen ei asettunut enää ehdolle ja Virpa Puisto siirtyi ajasta ikuisuuteen jo pian edellisvaalien jälkeen. Listan ehdokkaista Mika Maaskolalla ja äänimääräänsä varmasti tuntuvasti nostavalla, kansanedustaja Eeva – Johanna Elorannalla, voi olla kapasiteettia yli tuhanteen ääneen. Tämän jälkeen SDP:n toive lepää siinä, että mahdollisimman moni ehdokas saa 400 -800 ääntä, ja siten yhdessä kompensoisivat tähtiveturin puutteen. SDP:n nykyvaltuutetuista useimmat voivat suhtautua vaaleihin levollisin mielin, koska listalla on ”tilaa”, olettaen että paikkamäärä pysyy ainakain samana kuin 2012. Kjell Lundahn ja varapaikalta noussut Timo Nurmio saavat olla tarkkana, että takaa ei pyyhällä liian moni ohi. Uusista ehdokkaista Kristiina Hellsteen menee kirkkaasti läpi, muut haastajat kampailevat 400 äänen rajan kanssa, jota voidaan pitää turvallisena äänimääränä kaikissa olosuhteissa. Tässä kisassa on mukana monta ehdokasta, joka tietysti on puolueen kannalta hyvä asia. Varissuon Mauri Kivilaakso on kiinnostava ehdokas, ja ehkä todennäköisin läpimenijä rajasotureista. Muiden haastajien lista on pitkä, poimitaan seuraavat: Pitkään järjestelmällistä työtä tehnyt Petra Peltonen, mukavan miehen maineessa kulkeva Jarmo Aalto, Pilvi ” Virpa Puiston tytär” Heiskanen, nousussa oleva Mari Lahti, piirin puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi ja kovasti paluuta valtuustoon tekevä Henry Toivari. Listan jokeri voisi olla Viivu Seila, joka tekee kampanjaa omalla nuorisosektorillaan. Jos kaverit ja kaverien kaverit lähtevät äänestämään, voi tulos olla oikeinkin hyvä. Turun Sanomien gallup ennusti vihreiden menevän ohi, mutta toisaalta SDP:n osalta ei ennustettu paikkojen menetystä. Tähditön, mutta kilpailuhenkinen ja tasapainoinen lista mahdollistaa ihan hyvä tuloksen.

Ennuste:

Kok     18
SDP    14
Vihr     13
Vas         9
Pers       6
RKP       3
Kesk      3
KD          1