Kuntavaalit 2017: Helsinki

Kuntavaalit käydään Helsingissä pormestarivaalien merkeissä. Tämä sopii hyvin kokoomukselle ja vihreille, ja ärsyttää suunnattomasti kaikkia muita puolueita. Ilmiöstä johtuen kaupungin muutenkin suurimmat puolueet ovat nostaneet kannatustaan, mikä tuskin kuitenkaan näkyy dramaattisesti valtuuston paikkajaossa.

Kokoomus on ollut Helsingin suurin puolue iät ja ajat, mutta tuntee nyt asemansa uhatuksi vihreiden rynnistäessä. Puolue toi Jan Vapaavuoren pormestariehdokkaaksi ja ääniharavaksi pääkaupunkiin. Vapaavuori sai 2012 vaaleissa melkein 8000 ääntä, nyt saalis on varmasti vielä suurempi ja äänikuninkaan titteli taattu. Kokoomuksen edellisvaalien kärkiehdokkaat ovat vaaleissa mukana, lukuun ottamatta Lasse Männistöä ja Fatbardhe Hetemajta. Jaana Pelkonen tulee keräämään kovan äänisaaliin, paikka on varma koko vaalien top kympissä. Kymmenen joukkoon tähtäävät myös Juhana Vartiainen ja Wille Rydman.

Kokoomus on ennemmin kasvattamassa kuin menettämässä paikkoja valtuustossa, joten istuvat valtuutetut ovat pääosin vahvoilla. Esimerkiksi edellisvaaleissa viimeisenä kokoomuslaisena läpi mennyt Tatu Rauhamäki pärjännee nyt paremmin. Istuvista valtuutetuista lähinnä Matti Niiranen saa vilkuilla selkänsä taakse, mutta koska luopuvia valtuutettuja on useita, on hänenkin tilanteensa ihan lupaava. Uusista ehdokkaista jo mainittu Juhana Vartiainen ja Joel Harkimo menevät varmasti läpi. Tämän jälkeen alkaakin tiukka kisa jäljellä olevista paikoista. Huomioon on otettava ainakin paluuta valtuustoon tekevä Annukka Mickelsson, Männistön jalan jäljillä kulkeva, yli puoluerajojen pidetty, Matti Parpala, viime kerralla kohtuullisen lähellä ollut Hanu Luukkainen, nuorisojohtajat Daniel Sazonov ja Marianna Kupias, sekä Lauttasaaresta ponnistava Pia Hytönen. Kirjoittamaton kortti on pitkän uran toimittajana tehnyt Juha Keskinen, hän voi onnistuessaan mennä läpikin. Näidenkin lisäksi kokoomuksella on useita läpimenosta haaveilevia, isolla budjetilla operoivia ehdokkaita. Yllätykset ovat siis mahdollisia.

Vihreät yrittävät tosissaan nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Pormestariehdokkaaksi ohi Pekka Saurin asetetun Anni Sinnemäen äänimäärä ei tule olemaan ihan Jan Vapaavuoren tasolla, mutta kakkoseksi on hyvät mahdollisuudet. Vihreitä heikentää usean viime vaalien menestyjän jääminen syrjään; Heidi Hautalan, Outi Alanko-Kahiluodon, Johanna Sumuvuoren ja Mari Puoskarin jäljiltä jää tuhansia ääniä otettavaksi. Ison kasan kerää varmasti Ozan Yanar, joka kiilannee Sinnemäen ja ikisuositun Osmo Soininvaaran jälkeen äänimäärissä kolmanneksi. Kuten kokoomuksessakin, valtuustoryhmän kasvaessa istuvat valtuutetut ovat vahvoilla. Jussi Chydenius ja Suzan Ikävalko voisivat kuitenkin varmuuden vuoksi hiukan mainostaa vaaliviikonlopun lehdissä, koska takaa on tulossa joukko innokkaita wanna be – valtuutettuja. Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo menee varmasti läpi, samoin viime kerralla niukasti rannalle jäänyt Tuomas Rantanen.  Näyttelijä Satu Silvon tunnettavuus poikinee paikan valtuustossa, ja sanavalmis ja räväkkä Elina Moisio menee tällä kertaa taas läpi. Vihreiden kokeneeseen vaikuttajakaartiin kuuluva Otto Lehtipuu floppasi edelliset vaalit, nyt on hyvät mahdollisuudet menestyä paremmin. Kaisa Hernbergin, Ville Ylikahrin ja Alviina Alametsän menestymiseen uskovat myös monet.

Vasemmistoliitto lähti vaaleihin kasvattamaan ryhmänsä kokoa, mutta pormestarivaalikuvio uhkaa kariuttaa hankkeen kun ääniä valuu vihreiden suuntaan. Nykyisistä valtuutetuista jäävät pois Vuosaaressa kovia äänimääriä kerännyt Eija Loukoila sekä lajilegenda Pekka Saarnio, joka aloitti valtuustossa jo vuonna 1968. Paavo Arhinmäki on koko vaalien viiden ääniharavan joukossa, ja Silvia Modigin suosio on myös taattu. Veronika Honkasalo, Dan Koivulaakso ja Sirpa Puhakka jatkavat myös valtuustouraansa turvallisilla marginaaleilla. Sami Muttilainen ja Anna Vuorjoki sen sijaan ovat kovilla, etenkin jos puolueen paikkamäärä ei lisäänny. Varavaltuutetuista Petra Malin on kova haastaja, samoin kuin Hanna Mihitku. Uusista ehdokkaista Maj Kivelä, Suldaan Said Ahmed, Outi Alanen, Mia Haglund ja Mike Pohjola kilpailevat läpimenosta. Arvaamattomat ehdokkaat ovat vihreistä siirtyneet Zahra Abdulla ja Sirkku Ingervo, sekä perussuomalaisista tullut Rene Hursti. Näistä etenkin Abdullahin äänimäärä voi edelleen olla kilpailukykyinen.

Perussuomalaisten kahdeksan hengen valtuustoryhmästä peräti viisi on poissa, joko kokonaan tai sitten kilpailevien puolueiden ehdokkaina.  Heiltä vapautuu melkein 5000 ääntä, ja etenkin kansanedustaja Tom Packalenin poissaolo tekee häijyä. Ykköstykki Jussi Halla-Aho on kuitenkin taas haravoimassa ääniä, joita tulee varmasti kärkisviisikkoon oikeuttava määrä. Toinen suurmenestyjä tulee olemaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, joka on esiintymiskykyinen ja monien mielestä tolkun mies. Kansanedustaja Mika Raatikainen ylittää varmasti myös tuhannen äänen rajan ja eduskuntavaaleissa 2015 yli 3000 ääntä saanut Mari Rantanen menee myös läpi.  Sen jälkeen onkin vaikea arvioida läpimenijöitä. Yleiskannatus on viime vaaleista laskenut, joten kahdesta vahvasta kärkiehdokkaasta huolimatta valtuustoryhmä tuskin kasvaa. Pitkään mukana olleen Seppo Kanervan äänimäärä ei liene nousussa, mutta läpimeno on tästä huolimatta mahdollinen. Varavaltuutettu Pertti Villo kampanjoi kuuluvasti; muista varavaltuutetuista Nuutti Hyttinen ja Maria Landen omaavat mahdollisuuksia.  Päätoimittaja Matias Turkkila on verrattain tunnettu, ääniä saattaa kertyä kohtuullisesti. Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen voi ponnistaa Vuosaaresta pitkälle, jos perussuomalaisia äänestävät ovat riittävästi seuranneet mediaa. Tästä kymmeniköstä löytynevät perussuomalaisten läpimenijät, mutta puolue huomioon ottaen yllätysnimen kiipeäminen viimeisten läpimenijöiden joukkoon on mahdollista.

RKP:lla on valtuustossa viisi paikkaa, eikä enempää ole luvassa. Edellisvaalien ääniharava Astrid Thors on poissa, hänen paikkansa listakärkenä ottaa Eva Biaudet. Marcus Rantala ja veteraanipoliitikko Jörn Donner voivat turvallisin mielin odottaa vaali-iltaa. Potentiaalisia muita läpimenijöitä ovat ainakin valtuutettu Björn Månsson ja varavaltuutetut Jan D. Oker-Blom, Laura Finne-Elonen, sekä nousevaa uraa tekevä, sympaattinen ja pidetty Silja Borgarsdottir-Sandelin. Toimittajataustaiset Kenneth Stambej ja Henrik Stenbäck ovat myös kisassa mukana (ja muodostavat uhan Månssonille). Kun mainitaan vielä tehokkaan ja pätevän toimijan maineessa oleva Martina Harms-Aalto sekä Folkhälsanin Cecilia Ehrnrooth, niin läpimenoon pystyvien ehdokkaiden nimet ovat suunnilleen kasassa. RKP:n listalta löytyisi helposti runsaasti päteviä ehdokkaita valtuustoon, mutta kun vain Jörn Donner pystyy imuroimaan suomenkielisiä ääniä, on lisäpaikkojen haaliminen haastavaa.

Keskusta on Helsingissä pienpuolue, eikä kasvua näissäkään vaaleissa ole liikoja luvassa. Ehdokaslista on edelleenkin puutteellinen, tosin kohtuullisia äänisaalien kerääjiä on sen verran monta ehdolla että yhdestä lisäpaikasta voi jopa haaveilla. Tällä kertaa maakunnista lähetettiin ministeri Kimmo Tiilikainen hurmaamaan kaupunkilaiset. Äänimäärä tuskin on mieletön, mutta läpimeno on kuitenkin varmaa. Muut varmat paikat miehittävät kansanedustaja Pekka Puska ja valtuutettu Laura Kolbe. Timo Laaninen ja Terhi Peltokorpi kamppailevat mahdollisesta neljännestä paikasta, Peltokorven ollessa todennäköisesti vahvempi. Keskusta on totuttuun tapaan asettanut kaikki mahdolliset puoluekaaderin edustajat Helsinkiin ehdolle, ja myös totuttuun tapaan äänimäärät jäävät heillä vähäisiksi.

Kristillisdemokraatit ottivat Paavo Väyrysen vetämän Terve Helsinki -liikkeen ehdokkaat omalle listalleen. Päätös saattaa kuitenkin jo kaduttaa; kaksi ehdokasta suljettiin pois yhteismainonnasta liiallisen kansallismielisyyden vuoksi, ja kohti poliittisen uransa sekavaa loppua kulkevan Väyrysen kanssa saatiin riita pystyyn kuvien koosta mainosplakaatissa. KD:lla on puolustettavanaan kaksi paikkaa valtuustossa; yhdessä uusien kavereiden kanssa lisäpaikka voi olla ihan mahdollinen. Aborttiteemalla usein kampanjoiva Mika Ebeling jatkaa valtuustossa varmasti, kun eduskuntavaaleissa lähelle päässyt ja valtuustokaverina istunut Satu Mäkimattila ei ole ehdolla. Lisäpaikan mahdollistaa Paavo Väyrysen ja jossain määrin Harri Lindellin saama äänimäärä Terve Helsinki-porukassa. Tämä kolmikko voi hyvinkin edustaa listaa jatkossa valtuustossa, jolloin KD:n perusjengille tulee paha mieli.

Suomen Kommunistinen Puolue on taas mukana varsin pitkällä listalla, jonka tähtenä on pitkään valtuustossa istunut Yrjö Hakanen. Eikä hän nytkään sieltä putoa, vaikka äänimäärä voi hiukan pienentyäkin.  Listan kakkoseksi noussee perussuomalaisista siirtynyt valtuutettu Nina Huru, mutta hän tuskin saa läheskään kaikkia ääniä mukaansa vanhasta puolueestaan.

Piraattipuolue ja Liberaalit ovat vaaliliitossa; kasassa on 46 ehdokasta. Paikan saavuttaminen ei ole poissuljettua, varsinkin jos Piraattipuolueen Petrus Pennanen säilyttää suosionsa. Hän sai eduskuntavaaleissa lähes 2000 ääntä. Muilta osin molemmat listat ovat varsin nimettömät, ja useimpien äänimäärät jäävät pieniksi. 3200 ääntä voi riittää yhteen paikkaan. Jos tavoite onnistuu, pääsee Pennanen valtuustoon.

Feministinen puolue yrittää valtuustoon 24 ehdokkaan voimin. Kärkiehdokas on puolueen puheenjohtaja Katju Aro, joka esiintyi edukseen Pienpuolueiden vaalitentissä. Hänen tulisi kuitenkin kerätä todella kova äänimäärä, jotta yhteen paikkaan voisi päästä. Piraattipuolueen ja Liberaalien listaan verrattuna Feministipuolueen olisi kerättävä keskimäärin lähes tuplasti ääniä/ehdokas, ja se ei ole todennäköistä.

SDP käy vaaleihin pormestariteeman puristuksessa; kokoomuksen ja vihreiden taistelu uhkaa syödä demareiden paikkoja valtuustossa ja jatkaa jo pidempään jatkunutta luisua. Edellisvaalien valituista Päivi Lipponen, Tarja Tenkula ja Osku Pajamäki eivät enää ole mukana, mutta äänikato ei ole heidän kauttaan hirmuinen. Eero Heinäluoma lienee taas SDP:n listan ykkönen. Haasteen heittää kuitenkin puolueen pormestariehdokas Tuula Haatainen, joka saa aina paljon ääniä asettuessaan ehdolle. Kärkikaksikon takana tulee kansanedustaja Nasima Razmyar, joka tulee parantamaan edellisten kuntavaalien saalistaan reippaasti, sekä piirin puheenjohtaja, valtuutettu Pentti Arajärvi. Sara Paavolainen ja Pilvi Torsti pääsevät 1500 äänen hujakoille.  Ilkka Taipale, Maija Anttila ja Thomas Wallgren ylittänevät edelleen selvästi 1000 äänen rajan. Valtuustoon varapaikalta ja sittemmin ryhmäjohtoon noussut poliisi Tomi Sevander on myös varmasti läpi, kuten myös nuoremman polven Heinäluoma, Eveliina. Seuraavat vahvat läpimenoehdokkaat ovat värikäs Mikael Jungner ja puoluesihteeri Antton Rönnholm, jonka nimi levisi laajaan tietoisuuteen Lahden puoluekokouksen yhteydessä. Tämän jälkeen SDP:lle on tarjolla 0-3 paikkaa, joista kamppailevat ainakin seuraavat: nykyiset valtuutetut Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Terhi Mäki ja Tumppi Valokainen, sekä varapaikalta valtuustoon noussut Jape Loven. Kisassa ovat mukana myös varavaltuutetut Kaarin Taipale, Mirka Vainikka ja Sinikka Vepsä. Mahdolliset jokerit ovat Pasilasta ponnistava Heta Välimäki, sekä paperittoman kampanjan tekevä Elisa Gebhard. Edellinen on tehnyt kotialueellaan pitkään hurjasti töitä ja saanut näkyviä tukijoita (mm. koripallotähti Petteri Koponen); jälkimmäisen nettivideot ovat keränneet kovia katsojalukuja.  Nuoremmista ehdokkaista myös hyvällä profiililla operoiva Nelli Nurminen voi menestyä.

 

Ennuste

KOK                       23
VIHR                      21
SDP                       13
VAS                        9
PS                          7
RKP                       5
Keskusta             3
KD                          3
Pir+Lib                 1

One thought on “Kuntavaalit 2017: Helsinki

  1. Hyvä kooste ja uskottava ennuste, TUS:n parhaiden perinteiden mukaisesti. Sellainen reunamerkintä, että kaupunkitarinoiden mukaan muutamat Kok. keski-ikäiset (40-60 v.) miehet olisivat hieman huolissaan valtuustopaikkojensa uusimisesta, koska Vapaavuori mahdollisesti imuroi ison kasan heidän kohderyhmänsä ääniä. Tällöin Kok. valtuustoryhmän kokoonpano saattaisi muodostua hieman aiemmista poikkeavaksi (nuoria + naisia tavallista enemmän). Mutta sunnuntainahan se nähdään.

Kommentointi on suljettu.